img

Скакулците - опасен инсект - штетници


Инвазијата на незаситна скакула од античко време се смета за страшна природна катастрофа. Кога се движат од едно до друго место, некои стада формираат огромни облаци од инсекти на небото, чијашто површина може да достигне илјадници квадратни километри и да брои неколку милијарди лица. Штетниците под коренот ја јалтаат целата вегетација на нејзиниот начин да следат, па по инвазијата останува само голата земја.

Скакулци се сејадници и се хранат најактивно во раните утрински часови и до доцна вечер, јадат лисја, цвеќиња, млади стебла на пука и плодови на растенија. Во текот на денот, возрасни може да покрие растојание од педесет (!) Километри, што го прави многу опасно во акумулацијата на голем број роднини.


Масовното оживување на скакулците и формирањето на големо стадо на штетници се случуваат приближно еднаш на секои десет до петнаесет години. Во овој период, огромното стадо може да покрие растојание од триста до илјада километри дневно (ако има фер ветер) и во исто време зафаќа површина од околу две илјади хектари земјиште.

За првпат нападот на огромен стадо овци се споменува во аналите на Русија од 1108 година. Како резултат на оваа инвазија започна ужасна глад. Тие велат дека проблемот не доаѓа сам, а масивниот напад на инсектите се повторува во 1094, 1095,1103 и 1195 година.

Во 1824 година, скакулци беснееле во провинциите Керсон, Екатеринослав и Тавриџ.

Како дел од борбата против оваа злобна несреќа, Александар Сергеевич Пушкин беше назначен на југот на Украина, меѓу другите официјални претставници. Враќајќи се на 28 мај од службено патување, поетот му го предаде на Канцеларијата извештај со следната содржина:

Скакулец

23 мај - Лета, лета,

24 мај - И селото,

25 мај - саб, седна,

26 мај - Сите јаделе,

27 мај - Уште еднаш полета.

Секретар на колеџот Александар Пушкин.

Скакулците екстремно лакомни. Секој ден возрасен инсект јаде колку што е растителна храна, затоа што знае дека нападот од саксија бил осмиот египетски погубување и знак за фараонот, така што конечно му дозволил на Мојсеј да го одведе Израелците од Египет ( Ex. 10:13 ).


Дури и сега, скакулци, не, не, да, и се манифестираат. Особено често се случува на африканскиот континент, што придонесува за топла клима.

Последните опипливи инсезии на саксии се случија во Северниот Кавказ (во 2010 и 2015 година), а најголемата инвазија беше забележана во 1875 година во САД, кога големото стадо инсекти предизвикало огромно уништување на државата Тексас.

Во Украина, масовното одгледување на скакулците сè уште не е фиксирано, но ако просечната температура на воздухот продолжува да расте (и овој тренд е видлив), факторот на глобалното затоплување може да предизвика појава на остриот раст на популацијата на саќе во нашата област.

Скакулци се наоѓаат насекаде, добро, освен што е тешко да се детектираат во северните региони на светот, бидејќи тоа е топлински инсект и во природни услови, со почетокот на студеното време, бројот на инсекти драстично се намалува.

Кога летаат, скакулците создаваат скромен звук, па кога огромен колонија на инсекти лета, звуците на поединечни поединци се спојуваат, засилуваат многу пати и стануваат страстен рев што доаѓа од далеку, потсетувајќи на татнежот на летниот гром.

Возрасен (имаго)

Вкупно, семејството на скакулци ( лат. Acrididae ) има околу десет илјади видови инсекти, но најштетни се две форми: азиски и миграциски ( лат. Locusta migratoria ).


Изгледот на скакулците е незабележлив и наликува на голем скакулец или крикет, само со помоќни вилици.

Телото на возрасен мигратор може да биде долг до шест сантиметри, а најголемо може да биде над петнаесет (до дваесет) сантиметри.

Крилјата на возрасен инсект се зеленикави со кафени дамки, задните се транспарентни и имаат зелена или жолта боја.

На изгледот на крилеста форма на летање на скакулци му претходи вообичаената зелена коприва - осаменик, кој лесно може да се најде на вообичаената тревна сонце со диви цвеќиња.

Една поединечна скакузина живее од осум месеци до две години и има две животни фази, форми или фази на развој. Овие форми се многу различни едни од други и изгледот и физиологијата и природата на однесувањето, па тие долго време се припишуваат на разни видови на семејството на скакулци.

Во моментов, научниците ги гледаат двете форми како ист вид.

· Една фаза на развој на инсекти

Една саксија има поголема големина, богата светло-зелена боја на телото, за која го доби прекарот "Зелена филе". Оваа фаза на скакулците е претежно безопасна, бидејќи инсектот води со низок активен начин на живот и има само една витална задача: да ја сочува инсектата од сопствениот вид. Затоа, додека има доволно храна и сè во животот на саќето се развива безбедно, пченицата поставува јајца, раѓајќи ги своите вид зелени коприва. Но, штом храната станува несоодветна (тоа обично се случува во сува години), скарци почнуваат активно да лежат јајца, чија ДНК содржи програма за "пешачење" храна и густината на ларвите почнува да расте во аритметичка прогресија. Наскоро почнуваат транзицијата кон втората (стара) фаза на развој.

· Стада фаза на развој на инсекти

Фазата на стадото на скакулците е крајно опасна. Во оваа фаза, инсектот станува се повеќе заситен, а телото се подложува на метаморфоза. Имаго станува поприлагоден на долготрајниот лет, а со тоа и филето се претвора во скакулците.


Возрасните инсекти од џагорната фаза почнуваат да залутаат во густите стада како што се размножуваат.

Научниците ентомолози спровеле љубопитен експеримент во кој беа поставени неколку огледала пред жичаната жена од зелената коприва. Наскоро, постојано преплавувајќи се во нејзините размислувања и спротивставени со нив, женката почна да лежи јајца со номадски живот програмиран во нив. Како што се покажа подоцна, зелениот корен се претвора во скакулците од фазата на стадо поради баналниот недостаток на протеини, што произведува женски за драматично зголемување на популацијата на летачките поединци.

Во години со изобилна храна и умерени временски услови без значителни температурни флуктуации, поединечните поединци не предизвикуваат особено штети за растенијата, па затоа треба да се плаши само од фазата на раѓање и развој на инсекти.

Одгледување

Со почетокот на првото ладно време (обично во октомври), скакулците умираат, но пред тоа ги поставува своите јајца за презимување, создавајќи јајца капсули или капсули (ѕидарски) во кои се става од педесет до сто јајца. Капсулата е направена од женски жлезди и има изглед на пенлива течност, која, кога се зацврсти, станува сигурен штит за јајцата, благодарение на што тие не се замрзнуваат.

Во текот на летото, една жена раѓа една до три генерации инсекти.

Во пролетта, со затоплување на земјата на јајца, се појавуваат бели ларви, кои набргу се затемнуваат и почнуваат да се хранат со вегетација. Околу еден месец, понекогаш малку повеќе, ларвата на инсекти поминува низ пет фази на развој (возраст) сè додека не се претвори во возрасен инсект.

Масовната репродукција на скакулците од фазата на стадо е директно поврзана со временските услови. Обидувајќи се да ја одржува рамнотежата на водата и протеините во телото, стадото мора постојано да се храни, така што постојано се движи во потрага по свежа храна.

Недостатокот на протеини претвора дел од колонии на инсекти во предатори и на тој начин го дели стадото во две групи. Еден дел, бегајќи од фармерите, бара храна, постојано е во потрага по нова вегетација, а другиот во тоа време ги обновува резерви на протеини, јадејќи ги, вклучувајќи ги и роднините.

Контрола на штетници

Агротехнички настани

Превентивни средства за спречување на скакулци (во оние области каде што постои голема веројатност за масовна инвазија на штетни инсекти) бара внимателна и длабока обработка (орање) на почвата, која ги уништува капсулите со јајца.


Во пролетта се препорачува да се направи длабоко ужаснување на земјата, со што се уништува ѕидарството што е формирано по орање.

Методи за хемиска контрола


Ефикасно се заштитуваат насадите со невиден видливост и масовни скакулци е можно само со употреба на хемиски методи за заштита на растенијата.

Со масовна концентрација на ларви од скакулци во една област, применувајте токсични хемикалии со период на важност од најмалку триесет дена. За третман и уништување на инсектите земаат такви лекови како "Карате", "Кондидор", "Слика", но можно е ефикасно да се користат отрови за да се бори со Короланскиот компир.

Добар резултат е прикажан од страна на системскиот лек "Clotiamet EDC", кој обезбедува сигурна заштита од скакулци за три недели. Овој отров е добар, бидејќи може ефикасно да се користи во мешавина на резервоари со други микроферферализатори, производи за заштита на растенијата и стимуланси за раст на растенијата, но потребно е прво да се спроведе тест за компатибилност со други хемикалии.

Ефикасно ги уништува скакулци (и ларви и возрасни инсекти) како лекови како "Гладијатор" и "Дамилин". Инсектицидот "Дамилин" има негативен ефект врз ларвите, го забавува нивниот развој и го нарушува времето на формирање на хитинозната мембрана на телото, поради што умираат инсекти.

Голема предност на лекот е неговата ниска токсичност.

Популярные новости
Шумоизолируем стены и перекрытия потолка в каркасном доме
Комфортная атмосфера личного пространства деревянного дома во многом зависит от качественной звукоизоляции. Несмотря на то, что дерево хороший проводник шума, каркасный дом достаточно тихий. Это обусловлено
Звукоизоляция квартиры своими руками: как сделать шумоизоляцию стен, пола и потолка
Многих жителей многоквартирных домов волнует вопрос шумных соседей. Особенно остро стоит этот вопрос для жителей панельных домов, где стены тонкие и хорошо пропускают звук. Сегодня мы расскажем, как делается
Звукоизоляция пола в деревянном доме своими руками — пошаговые инструкции! — Своими руками
Старые деревянные дома сейчас уже редкость, но мода на здоровый образ жизни и экологию привела к тому, что этот тип жилья стал востребованным. Дачи и загородные дома часто строятся из дерева, и их владельцам
Звукоизоляция пола в деревянном доме
Старые деревянные дома сейчас уже редкость, но мода на здоровый образ жизни и экологию привела к тому, что этот тип жилья стал востребованным. Дачи и загородные дома часто строятся из дерева, и их владельцам
Межэтажное утепление и звукоизоляцияв деревянном доме: выбор материала и технология работ
Содержание статьи: Чердачное перекрытие частного дома из дерева должно обладать хорошими теплоизоляционными и звукоизолирующими характеристиками. Если коттедж одноэтажный, то добиться этого достаточно
Звукоизоляция стен своими руками от соседей в квартире, в деревянном доме и пр, материалы, видео
Звук оказывает заметное влияние на нашу психику, эмоциональное и физическое состояние. Если в работе, отдыхе или на досуге вас сопровождает даже незначительный шум, это приводит к стрессу, снижению остроты
Шумоизоляция
огда о жилом доме говорят как об элитном объекте, подразумевается, что его потребительские свойства по основным критериям, характерным для жилого здания, существенно выше аналогичных параметров типового
Самый лучший материал для шумоизоляции стен
Практически каждый человек после проведенной за стенами фасада с панелями под дерево бессонной ночи задается вопросом, насколько качественна в его доме шумоизоляция стен, является ли предлагаемые в настоящее
Звукоизоляция стен в деревянном доме что лучше
Надежная шумоизоляция стен в деревянном доме должна монтироваться в процессе основного строительства. Материалы, значительно снижающие уровень проникающего шума, очень часто используются и как утеплитель
Звукоизоляция квартиры в панельном доме
Те, кто живет в панельном доме, каждый день сталкивается с плохой шумоизоляцией своей квартиры, то соседи громко гуляют, то кто-то на 5 этаже дрелью работает. И у всех появляется желание – сделать звукоизоляцию
Все новости