img

Поврзете алуминиумска и бакарна жица: лесно решение

  1. Зошто не може да се поврзе бакарна и алуминиумска жица
  2. Зошто не може да се поврзе бакарна и алуминиумска жица
  3. Како да го поврзете бакарот и алуминиумскиот проводник
  4. Како правилно да ги поврзете бакарни и алуминиумски жици
  5. Заклучок

Поврзување на бакарни и алуминиумски проводници

За поврзување на бакар и алуминиумска жица оди многу гласини. Некои велат дека во тоа не постои ништо страшно, и тие даваат примери кога таквите соединенија служеле со децении, додека други велат дека од практиката знаат колку брзо се уништени. Кој да поверува и како правилно да ги поврзе таквите жици ќе се дискутира во нашата статија.

Зошто не може да се поврзе бакарна и алуминиумска жица

Прво, да видиме зошто не можете да ги поврзете овие жици заедно, и она што е потребно за таква врска да служи многу години. За да го направите ова, ние ќе мораме малку да миеме во теорија и да ја разбереме структурата на овие метали.

Зошто не може да се поврзе бакарна и алуминиумска жица

За да разбереме како да поврземе бакарна и алуминиумска жица, да видиме што е во таква врска. Впрочем, постојат неколку теории за недопуштеноста на таквата врска, и скоро сите од нив имаат рационално зрно.

Впрочем, постојат неколку теории за недопуштеноста на таквата врска, и скоро сите од нив имаат рационално зрно

Алуминиум оксидација

Како и секој друг метал, под влијание на кислород, бакар и алуминиум се оксидираат. Како резултат на тоа, оксид филм е формиран на нивната површина. Оксидната филм од бакар практично не го спречува преминувањето на електричната струја, но оксидниот филм од алуминиум има прилично голем отпор.

Ако ги поврземе бакарните и алуминиумските жици, тогаш без разлика колку сакаме, металите ќе комуницираат. Алуминиумот е поактивен метал, затоа кога се појавува влага меѓу соединението, кое во секој случај е присутно во воздухот, процесот на електролиза започнува, односно алуминиумските јони се пренесуваат на бакар.

Како резултат на тоа, алуминиумскиот проводник ја губи својата маса. Формира празнини и школки. Тие, пак, уште повеќе го оксидираат и го забрзуваат процесот на електролиза. И колку повеќе влага во соединението, толку побрзо се случува овој процес.

Што е електролиза?

Како резултат на тоа, речиси го уништивме алуминиумскиот проводник. Нејзиниот пресек е намален, што значи зголемување на струјата. Тековната густина се зголемува, металот почнува да се загрева повеќе, и како резултат на тоа, ќе доведе или до алуминиум што гори на спојницата или, во најлош случај, да оган.

Како да го поврзете бакарот и алуминиумскиот проводник

Но, бакарна жица може да се поврзе со алуминиум. За да го направите ова, доволно е да се постави трет материјал помеѓу овие две проводници или целосно да се елиминира можноста за влага што продира до местото на контакт на метали.

  • Да ги погледнеме двете опции. Ајде да почнеме со наједноставниот - да поставите трет метал помеѓу проводниците. Обично, и неактивен метал е исто така избран за ова, така што ние повторно немаме електролиза процес. И обично упатството препорачува користење на месинг за ова.

Поврзувањето на бакарен проводник и алуминиум преку челична машина

Поврзувањето на бакарен проводник и алуминиум преку челична машина

На фотографијата истата врска по загревање на машината за перење

  • Ова се должи на фактот дека овој материјал има прилично добри електрични својства. Тој е хемиски отпорен и се меша со процесот на електролиза.
  • Некои препорачуваат користење на челични или нерѓосувачки челик. Но, тоа не вреди да се прави. Факт е дека овие материјали немаат многу добра спроводливост. Затоа, кога ќе поминат големи струи низ нив, ќе бидат многу жешки. Како резултат на тоа, повторно можеме да добиеме оган.

Месинг подлошки

Обрни внимание! Ако сепак одлучите да застанете на забраната врска, тогаш наместо челична машина, можете да користите месинг. Ако имате метал, можете сами да го исечете. Варијантата со челична машина е дозволена да се користи само во мрежи со не многу голем товар.

  • Втората можна опција е да се исклучи влезот на вода во местото на поврзување на метали. Запечатувањето на врската би било премногу скапо, а не секогаш сигурна опција. Затоа, во повеќето случаи, за оваа намена се користи посебна паста како во видеото.

Контакт маст

  • Таквата паста не само што ја спречува влагата да влезат во контактот, туку и кислородот. Како резултат на тоа, алуминиумот се оксидира многу малку, бидејќи за формирање на оксиден филм му треба само неколку секунди. И поради отсуството на влага во спојницата, најстрашниот процес за такво соединение не се јавува - електролиза.

Како правилно да ги поврзете бакарни и алуминиумски жици

Познавајќи ги причините и можните решенија за проблемот, можете да продолжите со анализата на прашањето за правилно поврзување на бакарни и алуминиумски жици. И тука има неколку доста логични одговори, од кои некои веќе сме ги дадени во горниот дел.

Да почнеме со прашањето за подмачкување. Може да биде технички вазелин, литол и било кој друг лубрикант што спречува оксидација на метали и навлегување на влага. Но, тогаш се поставува прашањето со последователната изолација на таквата врска. На крајот на краиштата, лентата лежи многу лошо на лубрикантот, а топлината што се намалува може едноставно да го исцеди.

Обрни внимание! Во секој случај, врската со виткање тип е забранета. И за такви различни метали, извртувањето може да биде двојно деструктивно.

И за такви различни метали, извртувањето може да биде двојно деструктивно

Жични терминали

Поврзете ги бакарни и алуминиумски жици користејќи различни терминали. Тоа може да биде пролет, завртка или било кој друг вид, но треба да се има на ум дека алуминиум и бакар не треба да се допираат. Поврзете ги бакарни и алуминиумски жици користејќи различни терминали

Месинг жица

Ако се обидувате да поврзете едножична алуминиумска и заглавена бакарна жица со завртка, тогаш препорачливо е да користите специјални месингни совети. И тие треба да се користат за двата метали. Ако се обидувате да поврзете едножична алуминиумска и заглавена бакарна жица со завртка, тогаш препорачливо е да користите специјални месингни совети

Кабли за терминали за навртување

Ова се должи на фактот дека со алуминиум за шрафови може да го изгуби делумно или дури целосно нејзиниот пресек. Алуминиумскиот материјал е прилично мек и висококвалитетната завртка може целосно да го пренесе. Ова се должи на фактот дека со алуминиум за шрафови може да го изгуби делумно или дури целосно нејзиниот пресек

Врвот на бакарна жичка

Со заглавувам бакарни жици слична ситуација. Но, само во овој случај, кога стегната завртка, може да се скрши дел од жиците во проводникот. Повторно - намалување на пресекот. Затоа, овие совети можат да бидат одличен лек за такви несреќи. Покрај тоа, цената на таквите производи е само пени. Со заглавувам бакарни жици слична ситуација

Кружни ракави

Една од можните опции за поврзување на бакарна жица со алуминиум, би можела да биде употребата на специјални навртки. Сега пазарот е нашироко застапени ракави направени од месинг. За појасна демонстрација, еден од нивните рабови е бел, а другата боја е бакар. Тие се специјално дизајнирани за стегање на бакарни и алуминиумски жици. Една од можните опции за поврзување на бакарна жица со алуминиум, би можела да биде употребата на специјални навртки

Поврзување жица врска

Алуминиумската и бакарна жица може да се поврзат со лемење. Само во овој случај, потребен ви е специјален лемење за алуминиум и висококвалитетно лакирање на бакарен проводник. Патем, веќе едно ладење на бакарен проводник ќе биде доволно за да се спречи електролиза. Алуминиумската и бакарна жица може да се поврзат со лемење

Заварувачки жици

Заварувањето за таквите соединенија обично не се користи поради различните точки на топење на метали. И тоа не заштитува од процесот на електролиза. Затоа, подобро е да се заборават за жици за заварување. Заварувањето за таквите соединенија обично не се користи поради различните точки на топење на метали

Совети за поврзување со завртки за жици од голем пресек

Пред да ги поврзете алуминиумските и бакарни жици со голем пресек, подобро е да ставите посебни совети за нив. Тие се облечени со притискање и обично имаат дел од месинг. Ова им овозможува да бидат дополнително поврзани со конвенционална завртка врска без никакви проблеми.

Заклучок

На прашањето како најдобро да се поврзете со бакарна и алуминиумска жица, нема дефинитивен одговор. На крајот на краиштата, сето тоа зависи од локалните услови и додатоците достапни на рака. Но, во секој случај, постојат многу такви опции. Не е дозволено само директното навлегување на нив, што во секој случај е забрането со правилата на OLC.

Што е електролиза?
Популярные новости
Шумоизолируем стены и перекрытия потолка в каркасном доме
Комфортная атмосфера личного пространства деревянного дома во многом зависит от качественной звукоизоляции. Несмотря на то, что дерево хороший проводник шума, каркасный дом достаточно тихий. Это обусловлено
Звукоизоляция квартиры своими руками: как сделать шумоизоляцию стен, пола и потолка
Многих жителей многоквартирных домов волнует вопрос шумных соседей. Особенно остро стоит этот вопрос для жителей панельных домов, где стены тонкие и хорошо пропускают звук. Сегодня мы расскажем, как делается
Звукоизоляция пола в деревянном доме своими руками — пошаговые инструкции! — Своими руками
Старые деревянные дома сейчас уже редкость, но мода на здоровый образ жизни и экологию привела к тому, что этот тип жилья стал востребованным. Дачи и загородные дома часто строятся из дерева, и их владельцам
Звукоизоляция пола в деревянном доме
Старые деревянные дома сейчас уже редкость, но мода на здоровый образ жизни и экологию привела к тому, что этот тип жилья стал востребованным. Дачи и загородные дома часто строятся из дерева, и их владельцам
Межэтажное утепление и звукоизоляцияв деревянном доме: выбор материала и технология работ
Содержание статьи: Чердачное перекрытие частного дома из дерева должно обладать хорошими теплоизоляционными и звукоизолирующими характеристиками. Если коттедж одноэтажный, то добиться этого достаточно
Звукоизоляция стен своими руками от соседей в квартире, в деревянном доме и пр, материалы, видео
Звук оказывает заметное влияние на нашу психику, эмоциональное и физическое состояние. Если в работе, отдыхе или на досуге вас сопровождает даже незначительный шум, это приводит к стрессу, снижению остроты
Шумоизоляция
огда о жилом доме говорят как об элитном объекте, подразумевается, что его потребительские свойства по основным критериям, характерным для жилого здания, существенно выше аналогичных параметров типового
Самый лучший материал для шумоизоляции стен
Практически каждый человек после проведенной за стенами фасада с панелями под дерево бессонной ночи задается вопросом, насколько качественна в его доме шумоизоляция стен, является ли предлагаемые в настоящее
Звукоизоляция стен в деревянном доме что лучше
Надежная шумоизоляция стен в деревянном доме должна монтироваться в процессе основного строительства. Материалы, значительно снижающие уровень проникающего шума, очень часто используются и как утеплитель
Звукоизоляция квартиры в панельном доме
Те, кто живет в панельном доме, каждый день сталкивается с плохой шумоизоляцией своей квартиры, то соседи громко гуляют, то кто-то на 5 этаже дрелью работает. И у всех появляется желание – сделать звукоизоляцию
Все новости