img

Како да направите осветлување за бањата?

 1. Стандарди за осветлување на бањи и сауни
 2. Мрежен дизајн осветлување бања
 3. Осветлување парна соба
 4. Осветлување перење
 5. Осветлување за базен и рекреација
 6. Инсталирање на мрежа за осветлување во бањата
 7. Заклучок

Како да се направи вистинското осветлување во бањата?

Осветлувањето на сауни и бањи мора да ги исполнува различните норми и барања. На крајот на краиштата, никој не е тајна дека овие соби им припаѓаат на сурови и топло. Ова е потврдено од стр.2.28 од BCH 59 - 88.

И топлината и влагата не се најдобри "пријатели" на електричната енергија. Затоа, при креирањето на мрежа за осветлување за бања, треба да ги преземеме сите мерки за отстранување на можноста за кратки кола и пожари како резултат на оштетување на жици или електрична опрема.

Стандарди за осветлување на бањи и сауни

Прво на сите, да се задржиме на нормите кои наметнуваат регулаторни документи за осветлување на бањи и сауни. Како што е познато, бањата се состои од најмалку две соби за парна соба и соба за перење. Но, во повеќето случаи бањата сеуште има релаксирачка просторија, а понекогаш и базен. И стандардите за осветлување на сите овие елементи за бања се извонредно различни.

И стандардите за осветлување на сите овие елементи за бања се извонредно различни

Стандарди за осветлување на пареа

Значи:

 • Осветлувањето во парната бања треба да биде најмалку 75 лукс . Во овој случај, нормализираната површина е подот на просторијата. Затоа, дури и ако сте обожавател на самракот во собата за пареа, треба да го земете предвид овој факт. Патем, истиот стандард важи и за перење, туш и облекување во бањата.
 • Во собата за бања, остатокот треба да биде доста удобна атмосфера . Затоа, стапката на осветлување тука е 150 лукс. Интересно е дека ова осветлување треба да се обезбеди на висина од 0,8 метри над подот. Тоа е приближно на ниво на маса или колена на седиште.
 • Ако планирате да инсталирате базен во бањата, тогаш треба да го потенцирате на 100 lx . Ова треба да биде доволно за удобно пливање и надвор од базенот.

Ако ви се случува да се направи електрична мрежа во бања со свои раце, тогаш стандардите за ниво на заштита на светилки инсталирани во бањата ќе биде интересно за вас. Ова ќе ни помогне стр.2.30 VSN 59 - 88.

Според овие стандарди во парна бања, дозволено е користење на лампи, флуоресцентни и дури и гасни празнења, со степен на заштита не помал од IP. Но, во смисла на заштита има и други ограничувања кои ќе ги разгледаме подолу. Во исто време се препорачуваат блескаво или флуоресцентни светилки. И не се сврти кон оние кои велат дека флуоресцентни светилки од таква температура можат да експлодираат.

Обрни внимание! Нивото на заштита од прашина и влага е означено со кратенката IP. Броевите по кратенката означуваат ниво на заштита. Колку е повисока првата цифра, толку е поголемо нивото на заштита од прашина. Колку е повисока втората цифра, толку е поголемо нивото на заштита од влага.

Патем, осветлувањето во собата за пареа и бања за перење често се реализира преку специјални светла за магла. Тие имаат специјално матирано стакло, па дури и со дебел пар создаваат соодветно осветлување на собата.

Правилно осветлување во бањата

Исто така е дозволено да се користат било какви светилки со ниво на заштита што не е помало од IP за осветлување на базените. Но, се препорачува да се користат лампи. За осветлување на простории за рекреација, смени соби и други слични простории, можете да користите било какви светилки со кое било ниво на заштита. Впрочем, овие соби не припаѓаат на особено влажни или жешки.

Мрежен дизајн осветлување бања

Пред да започнете директно со инсталацијата на осветлување за бања и сауна треба внимателно да се разгледате. Мораме да одлучиме каде да ги ставаме светилките, каков тип на жици ќе избереме и како ќе го инсталираме. Навистина, за различни простории бањите имаат свои стандарди.

Осветлување парна соба

Се разбира, една од главните простории е парна соба. Тука е доста топло и влажно. Затоа, во оваа соба се поставени поголеми барања.

Значи:

 • Пред сè, треба да одлучите за поставување на светилки. Тие треба да бидат поставени така што нема да се погодат во окото. Ова се постигнува со поставување на нив во аглите, или над влезот.
 • Светилки за осветлување бањи треба да имаат заштитно стакло . Ова ја елиминира можноста за прскање на светилката, како и веројатноста за механички оштетувања на светилката.

Осветлување парна соба

Обрни внимание! Во пареата има голема веројатност да се допира заштитното стакло, кое може да предизвика изгореници. Затоа, многу често светилките се украсени со дрвени сканови. Иако ова го намалува осветлувањето на просторијата, тоа ги исклучува повредите од контакт со светилката.

 • Исто така би сакал да застанам на методот на жици, за мрежата за осветлување во пареата (види Правила за инсталација на електрични жици: разгледајте ги детално ). Како што знаете, постојат само два такви методи - отворени и скриени. Инсталирањето е можно со двата методи. Обично жиците се скриени под слој од дрво. Ова се нарекува скриен метод на поставување. Тоа ќе бара од вас да ја заштитите жицата со незапалив материјал (обично се користи специјална пластична фолија), како и обвивка од специјален незапалив материјал. Обично, азбестната ткаенина се користи како таква. И платното треба да излезе надвор од работ на жицата со не помалку од 10 мм.
 • Ако инсталирате жици од надворешната страна на уредот за пареа, тогаш ова е отворен метод за инсталација . Тоа само ќе бара од вас да се применуваат заштита од огноотпорни материјал.

Осветлување перење

Осветлувањето на мијалникот во бањата треба да исполни уште поголем број ограничувања. Впрочем, оваа соба не е инфериорен во влажност, па дури и ја надминува просторијата за пареа. Затоа, постојат посебни области за електрична безбедност.

Затоа, постојат посебни области за електрична безбедност

Осветлување во бања

 • Зона број 0 е зоната за туширање. Тоа е ограничено со условната рамнина на садот за туширање и по висина ја достигнува самата туш кабина. Во оваа зона е забрането поставување на електрични апарати. Единствени исклучоци се уредите кои работат на 12V мрежите и имаат соодветна класа на заштита. Во исто време, напојувањето треба да се наоѓа надвор од оваа област.
 • Зона 1 е условната рамнина над главата за туширање. Исто така, не можат да се постават електрични апарати. Исклучоците се електрични грејачи со соодветна класа на заштита.
 • Само во зона 2 можете да инсталирате светла. Границите на оваа зона започнуваат од површината на палетата и завршуваат на растојание од 60 см од него. Светилките инсталирани во оваа зона, согласно клаузулата 7.1.47 од OES, треба да имаат заштита класа од најмалку IP × 5.
 • Во последната четврта зона, која започнува 60 см од садот за туш, дозволено е да се инсталираат било какви светла, па дури и приклучоци.

Обрни внимание! Ако вашата бања е наменета не само за лична употреба, тогаш според клаузулата 7.1.47 од OES, сите светла во зоните 3 и 4 мора да бидат со ниво на заштита од најмалку IP × 5.

 • Инсталирањето на жицата, како и осветлувањето во парната бања, може да се направи на скриен и отворен начин. Бидејќи оваа просторија веќе не е задолжително наредена со дрво, во овој случај, OLC препорачува употреба на скриени жици. Ако се користат отворени жици, тогаш тоа не треба да работи во зони 0, 1 и 2.

Осветлување за базен и рекреација

Со осветлување остатокот од собите во бањата е многу полесно. Сè е логично овде и нема дополнителни барања.

Сè е логично овде и нема дополнителни барања

Избор осветлување за базенот во бањата

 • За да се создаде општо осветлување над базенот може да се користат било какви светилки. Во исто време, тие мора да бидат лоцирани во третата зона на електрична безбедност и да имаат соодветна заштита.
 • Исто така, за базените често се користеле светилки за внатрешно осветлување. Обично тие се напојуваат од 12V мрежа и имаат соодветни перформанси.
 • Во областа за рекреација, покрај општото осветлување, често се користи декоративно осветлување. Општо осветлување продадено од еден или повеќе лустери. Интересно е да се погледне неколку sconces на неколку ѕидови.
 • Вреди да се разгледа тука дека надземни светлина дава значително помалку сенки. Затоа, при инсталирање на лустери (види Како да ги поврзете жиците во лустерот со свои раце ) или место осветлување ќе бара помалку светилки. Во исто време, со цел да постигнеме идеален резултат, нашата инструкција препорачува користење на комбинирано осветлување - односно присуство на светла за горни и странични апарати.
 • Што се однесува до декоративното осветлување, тука можете лесно да покажете имагинација. Тоа може да биде диоди ленти, оптички влакна лампи, и разни декоративни светилки. Практично нема ограничувања за фантазијата.

На фотографијата е прикажан 220 / 12V трансформатор за мрежа за осветлување на базени.

 • Што се однесува до жици, постојат некои разлики. Бидејќи просторијата за мирување не се однесува на посебно влажни или просто влажни простории, овде е дозволено користење на челични рафали. Затоа, ако просторијата за одмор има дрвена завршница и сакате да ги извршите токму скриените жици, тогаш наместо да ја прилагодувате азбестната ткаенина и пластичните жлебови, можете да аплицирате метал брановидност или цевка.
 • Ако собата е направена од огноотпорни материјали, тогаш скриените жици се поставени, како во станот. Отворените инсталации за дрвени простории се поставени на ист начин како парна соба.
 • Во просторијата за капење ќе има право да поставите неколку места. Од нив може да се бара да поврзете телевизор, систем за звучници, котел, фен или само за надополнување на вашиот мобилен телефон.
 • Приклучоците треба да се наоѓаат на места каде што се користат. Во исто време нема посебни барања за нив, а жици се поставени на ист начин како и за осветлување во бањата во просторијата за одмор.

Инсталирање на мрежа за осветлување во бањата

Откако ќе одлучиме каде и што светилки ќе стојат, колку сокети ќе бидат во просторијата за мирување и шкафче, како и како да инсталирате жици, можете да продолжите директно до инсталацијата. И тука има уште неколку правила кои дефинитивно вреди да се споменат.

Значи:

 • Секоја електрична мрежа започнува со панел одбор. Забрането е да се има во бањата.
 • За целата мрежа на сокети и осветлување во бањата обично е доволно за една група. Оваа група, според клаузула 7.1.48, ПУЭ, треба да биде опремена со уред за RCD за струја на истекување што не надминува 30 mA. Ако во бањата има моќно греење или транспорт на електрична опрема, тогаш треба да се напојува од одделни групни машини.

Автоматската машина на UZO за инсталација на групата линија на бања

 • Осветлувањето во бањата, ако неговата зграда се наоѓа одделно, треба да започне со кабел или надземна линија. Во исто време потребно е да се усогласат со стандардите на ЈКП
 • Внатрешната инсталација на бањата треба да се направи на таков начин што во пареата и во просторијата за перење немавме разводни кутии. Ова бара клаузула 7.1.52 PUE. Затоа, сите разводни кутии мора да се направат во просторијата за шкаф или просторијата за одмор.
 • Што се однесува до локацијата на прекинувачите, постојат и ограничувања. Прекинувачите не треба да се инсталираат во просториите за пареа и во просториите за перење. Тие мора да бидат инсталирани во соседните простории.
 • Ако планирате да создадете мрежа од 12V за осветлување на базенот, тогаш препорачуваме да и оваа мрежа за осветлување за просторијата за пареа да биде од оваа класа на напон. Трансформаторот 220 / 12V треба да се наоѓа во просторијата за рекреација или во просторијата за шкаф. Во секој случај, тоа не треба да се наоѓа во влажни подрачја во бањата.

Заклучок

Како што можете да видите инсталацијата на мрежа на осветлување бањи не е многу тешко. Но, тука е важно да се обрне внимание на сите аспекти и норми. Впрочем, цената на игнорирање на овие правила може да биде многу висока. Во спротивно, ако имате основно познавање во електротехниката, можете сами да ја завршите инсталацијата. Видеото на нашата страница ќе ви помогне со ова.

Популярные новости
Шумоизолируем стены и перекрытия потолка в каркасном доме
Комфортная атмосфера личного пространства деревянного дома во многом зависит от качественной звукоизоляции. Несмотря на то, что дерево хороший проводник шума, каркасный дом достаточно тихий. Это обусловлено
Звукоизоляция квартиры своими руками: как сделать шумоизоляцию стен, пола и потолка
Многих жителей многоквартирных домов волнует вопрос шумных соседей. Особенно остро стоит этот вопрос для жителей панельных домов, где стены тонкие и хорошо пропускают звук. Сегодня мы расскажем, как делается
Звукоизоляция пола в деревянном доме своими руками — пошаговые инструкции! — Своими руками
Старые деревянные дома сейчас уже редкость, но мода на здоровый образ жизни и экологию привела к тому, что этот тип жилья стал востребованным. Дачи и загородные дома часто строятся из дерева, и их владельцам
Звукоизоляция пола в деревянном доме
Старые деревянные дома сейчас уже редкость, но мода на здоровый образ жизни и экологию привела к тому, что этот тип жилья стал востребованным. Дачи и загородные дома часто строятся из дерева, и их владельцам
Межэтажное утепление и звукоизоляцияв деревянном доме: выбор материала и технология работ
Содержание статьи: Чердачное перекрытие частного дома из дерева должно обладать хорошими теплоизоляционными и звукоизолирующими характеристиками. Если коттедж одноэтажный, то добиться этого достаточно
Звукоизоляция стен своими руками от соседей в квартире, в деревянном доме и пр, материалы, видео
Звук оказывает заметное влияние на нашу психику, эмоциональное и физическое состояние. Если в работе, отдыхе или на досуге вас сопровождает даже незначительный шум, это приводит к стрессу, снижению остроты
Шумоизоляция
огда о жилом доме говорят как об элитном объекте, подразумевается, что его потребительские свойства по основным критериям, характерным для жилого здания, существенно выше аналогичных параметров типового
Самый лучший материал для шумоизоляции стен
Практически каждый человек после проведенной за стенами фасада с панелями под дерево бессонной ночи задается вопросом, насколько качественна в его доме шумоизоляция стен, является ли предлагаемые в настоящее
Звукоизоляция стен в деревянном доме что лучше
Надежная шумоизоляция стен в деревянном доме должна монтироваться в процессе основного строительства. Материалы, значительно снижающие уровень проникающего шума, очень часто используются и как утеплитель
Звукоизоляция квартиры в панельном доме
Те, кто живет в панельном доме, каждый день сталкивается с плохой шумоизоляцией своей квартиры, то соседи громко гуляют, то кто-то на 5 этаже дрелью работает. И у всех появляется желание – сделать звукоизоляцию
Все новости