img

Исечете и Исправете ги фотографиите (отсечете ги и исправете ги фотографиите)

Една од работите што сакам да правам во моето слободно време е да ги дигитализирам старите фотографии, да ги скенирам на компјутер, па да ги ретуширам во Photoshop, потоа да отпечатам нова, модифицирана верзија или едноставно да ги запалам на CD или DVD за складирање.

Се разбира, нема недостиг од стари фотографии, тие едноставно не опкружуваат, но има недостиг на слободно време за скенирање, култура, усогласување на секоја слика поединечно, поединечно - ова може да потрае многу време. За среќа, нема потреба да го направите ова, благодарение на прекрасната карактеристика која беше за прв пат вклучена во Photoshop CS - командата Crop and Straighten Photos. Со тоа, ние можеме да скенираме неколку слики одеднаш со нашиот скенер со рамно лежиште, потоа им овозможиме на Фотошопот автоматски да ги исече, да ги исправи и да ги отвори сите фотографии за нас во свој посебен документ, а тоа е за секунди!

Еве како функционира. За да започнете, ставете многу фотографии, колку сакате (или помалку, колку ќе се вклопат) во вашиот скенер. Бидете сигурни дека ќе оставите празен простор околу секоја слика, така што тие не се преклопуваат едни со други. Photoshop не може да ги скенира сликите, така што ќе треба да ја користите вашата програма за скенирање (на пример, VueScan или SilverFast) за да ги скенира вашите фотографии. Зачувајте ги вашите датотеки и TIFF формат за подобар квалитет на сликата и отворете ги во Photoshop.

Еве ја мојата датотека по скенирањето - четири слики одеднаш. Забележете дека воопшто не се обидував добро да ги поставам сликите во скенерот (тие не стојат точно, сите се свртени). Се обидов само за едно нешто - да ги организирам за да не се преклопуваат, инаку Photoshop ќе се соочи со проблеми кога ќе се обиде да ги раздели:

Бидете сигурни дека ќе оставите простор околу секоја слика и дека не се преклопуваат.

Сега сите четири фотографии се дел од една голема слика, но ми требаат да бидат одделени, секој во својот сопствен документ. Можам да ги одвојам рачно, да креирам избор околу секоја фотографија, да го копирате на нов слој и да креирате нов документ од овој слој, но потоа сè уште треба да ја кадрам и да ја исправам секоја фотографија, и јас ќе се досадам штом ќе почнам да мислам за тоа.

Најдобар излез е да им се овозможи на Photoshop автоматски да ја направи сета оваа работа за мене!
За да го направите ова, одете во менито File во горната лента со мени, одберете Automate (Автоматски), а потоа Crop and Straighten Photos:

Одете до Датотека> Автоматски> Исечете и исправете фотографии (Датотека> Автоматски> Исечете и исправете фотографии).

Ова е се што ви треба и потребни се секунди. Photoshop ги проверува датотеките, прави копии од секоја фотографија, отвора фотографија во својот прозорец, не е тоа најдобрата работа за сечење и усогласување на секоја слика што се случува без нашето учество:

Photoshop ги проверува датотеките, прави копии од секоја фотографија, отвора фотографија во својот прозорец, не е тоа најдобрата работа за сечење и усогласување на секоја слика што се случува без нашето учество:

Сите четири фотографии беа исечени, усогласени и отворени во посебен документ.

За тим кој целосно работи на автопилот, Photoshop направи неверојатна работа за одделување на секоја фотографија од оригиналниот скенирање. Дали тој исто така прави добра работа за сечење и усогласување на фотографии? Во суштина, да, но гледајќи ја оваа слика, ќе видиме дека сè уште е малку навалена:

Командата Crop and straighten Photo не секогаш прави се што е точно.

Таков силен и неверојатен тим, како Crop and straighten Photo, сепак остави таков мал и безначаен проблем како овој. За да го поправите, едноставно исечете ја и усогласување на фотографијата рачно со алатката Crop Tool. Прво, од алатката за иселување од алатникот изберете:

Прво, од алатката за иселување од алатникот изберете:

Изберете ја алатката Crop (CropTool).

Кликнете и повлечете ја културата околу плоштадот што сакате да го зачувате. Ротирај ги границите на сечење за да ги исправиме сликите, поместувајќи го курсорот во областа надвор од границите - кликни и влечи го глувчето за да ги претвори:

Повлечете ја границата за кадрирање околу областа што сакате да ја зачувате. Ротирајте ја границата за да ја исправите сликата.

Притиснете Enter (Победа) / Враќање (Mac) кога ќе завршите со сечење и порамнете ја сликата:

Притиснете Enter (Победа) / Враќање (Mac) кога ќе завршите со сечење и порамнете ја сликата:

Користете ја алатката Crop за брзо отстранување на проблеми кои остануваат по примената на Crop и исправување Photo command.

И така го сторивме тоа!

Објавено од : Стив Петерсон
Преведувач: Валерија Мирошниченко
Изворна врска

Дали тој исто така прави добра работа за сечење и усогласување на фотографии?
Популярные новости
Шумоизолируем стены и перекрытия потолка в каркасном доме
Комфортная атмосфера личного пространства деревянного дома во многом зависит от качественной звукоизоляции. Несмотря на то, что дерево хороший проводник шума, каркасный дом достаточно тихий. Это обусловлено
Звукоизоляция квартиры своими руками: как сделать шумоизоляцию стен, пола и потолка
Многих жителей многоквартирных домов волнует вопрос шумных соседей. Особенно остро стоит этот вопрос для жителей панельных домов, где стены тонкие и хорошо пропускают звук. Сегодня мы расскажем, как делается
Звукоизоляция пола в деревянном доме своими руками — пошаговые инструкции! — Своими руками
Старые деревянные дома сейчас уже редкость, но мода на здоровый образ жизни и экологию привела к тому, что этот тип жилья стал востребованным. Дачи и загородные дома часто строятся из дерева, и их владельцам
Звукоизоляция пола в деревянном доме
Старые деревянные дома сейчас уже редкость, но мода на здоровый образ жизни и экологию привела к тому, что этот тип жилья стал востребованным. Дачи и загородные дома часто строятся из дерева, и их владельцам
Межэтажное утепление и звукоизоляцияв деревянном доме: выбор материала и технология работ
Содержание статьи: Чердачное перекрытие частного дома из дерева должно обладать хорошими теплоизоляционными и звукоизолирующими характеристиками. Если коттедж одноэтажный, то добиться этого достаточно
Звукоизоляция стен своими руками от соседей в квартире, в деревянном доме и пр, материалы, видео
Звук оказывает заметное влияние на нашу психику, эмоциональное и физическое состояние. Если в работе, отдыхе или на досуге вас сопровождает даже незначительный шум, это приводит к стрессу, снижению остроты
Шумоизоляция
огда о жилом доме говорят как об элитном объекте, подразумевается, что его потребительские свойства по основным критериям, характерным для жилого здания, существенно выше аналогичных параметров типового
Самый лучший материал для шумоизоляции стен
Практически каждый человек после проведенной за стенами фасада с панелями под дерево бессонной ночи задается вопросом, насколько качественна в его доме шумоизоляция стен, является ли предлагаемые в настоящее
Звукоизоляция стен в деревянном доме что лучше
Надежная шумоизоляция стен в деревянном доме должна монтироваться в процессе основного строительства. Материалы, значительно снижающие уровень проникающего шума, очень часто используются и как утеплитель
Звукоизоляция квартиры в панельном доме
Те, кто живет в панельном доме, каждый день сталкивается с плохой шумоизоляцией своей квартиры, то соседи громко гуляют, то кто-то на 5 этаже дрелью работает. И у всех появляется желание – сделать звукоизоляцию
Все новости